V sodelovanju z  Zdravstvenim domom Adolfa Drolca Maribor si prizadevamo za zdrav razvoj otrok. V času šolanja zdravstveno stanje naših učencev spremlja šolska zdravnica, Maja KOVAČ, dr.med., specialist
šolske medicine
  v ambulanti Dispanzerja za šolske otroke in mladino Gosposvetska, Gosposvetska cesta 41, Maribor.

Zaradi odsotnosti dr. Kovač Maje bo do nadaljnjega nadomestna ambulanta na VOŠNJAKOVI ULICI 2- 4. Izvajanje preventivnega dela za našo šolo bo prevzela dr. med. spec. Tatjana Krajnik.po njenem urniku in po predhodnem naročilu na tel. številki 02 2286 417 ali po e-pošti sd.triaza@zd-mb.si.

Dipl. med. sestra Jelka Levstek s te enote je odgovorna za organizacijo preventivnega dela in kontaktna oseba za našo šolo.

Zaradi pomanjkanja zdravnikov ne morejo zagotoviti nadomeščanja zdravnice na dosedanji lokaciji na Gosposvetski cesti.

 

Zelo pomembno vlogo v skrbi za zdravje predstavlja tudi sodelovanje z zobno ambulanto, Vrbanska 97, Kamnica.

Za zdrave in lepe zobe naših učencev skrbita šolska zobozdravnica, Vesna Chum Zierer, dr. dent. med in Branka Žunec, srednja medicinska sestra.

 

Delovni čas:

ponedeljek: 12:30 – 19:30
torek: 07:30 – 14:30
sreda: 12:30 – 19:00
četrtek: 07:30 – 14:30
petek: 07:30 – 12:30

Naročanje po telefonu:  02/624 03 20

  • ponedeljek, sreda od 12. do 16. ure
  • torek, četrtek in petek od 8. do 12. ure

Naročanje po elektronski pošti na e-naslov: chum-zierer@siol.net

Preventivne zobozdravstvene preglede učenci opravijo v času pouka v spremstvu šole, razen učencev prvih razredov, katere na prvo srečanje s šolsko zobozdravnico pospremijo starši.

 

UŠIVOST

Navodila za ravnanje ob pojavu naglavnih uši

Uši so drobne žuželke, ki se pojavljajo po vsem svetu. Obstaja več vrst uši, od katerih so za ljudi pomembne predvsem naglavna, sramna in bela uš. Naglavne uši so zajedavci, sivkasto bele do rjave barve, ki se hranijo s sesanjem krvi. Naselijo se na lasišču, zlasti ob strani glave, za ušesi in na zatilju, lahko pa tudi na obrveh, trepalnicah ali v bradi. Ušivost na glavi je pogosta pri šolskih in predšolskih otrocih, saj se uši med njimi lažje prenašajo zaradi pogostih tesnih stikov.

Uši prehajajo s človeka na človeka ob neposrednem stiku glav ter posredno ob souporabi glavnikov, kap, rut, brisač, slušalk, oblačil in posteljnine. Samice izležejo jajčeca – gnide- in jih pritrdijo na začetek lasu. Po treh tednih se razvijejo odrasle uši. Vbodi uši povzročajo srbež, zaradi praskanja in poškodovanja kože pa lahko pride tudi do dodatne bakterijske okužbe kože.

Človeška uš lahko preživi brez hrane le teden dni.

PREPREČEVANJE IN ZDRAVLJENJE

Osnovni ukrep preprečevanja ušivosti je skrb za redno osebno higieno. Osebnih stvari, kot so glavniki, krtače, kape, klobuki, brisače in oblačila, si ne izposojamo od drugih. Predvsem otrokom je pomembno redno pregledovati lasišče.

Če uši odkrijemo, je potrebno zdravljenje oziroma razuševanje tako obolelega kot tudi družinskih članov. Uporabljamo šampone in emulzije za zdravljenje ušivosti po navodilu proizvajalca, še posebej pa pazimo, da bo šampon na lasišču zadosti časa, da ne zaide v oči in da lase na koncu temeljito izperemo. Po končanem šamponiranju in pranju las, mokre lase še dobro prečešemo z gostim glavnikom, da odstranimo ostanke ličink. Postopek pranja in česanja je dobro ponoviti čez teden dni.

Ob zdravljenju lasišča je potrebno poskrbeti tudi za možne kužne vire. Glavnike, brisače, oblačila, pokrivala in posteljnino operemo in prekuhamo na vsaj 60°C in jih parno zlikamo. Če osebne potrebščine ali oblačila ne prenesejo visokih temperatur, jih kemično očistimo ali dezinficiramo z učinkovitim insekticidom.

UŠIVOST IN ŠOLA

Učenec mora ostati doma dokler ima žive uši. Dolžnost staršev je, da poskrbijo za redno pregledovanje lasišča otroka (Zakon o nalezljivih boleznih, Ur.l. št. 33, 30. 3. 2006). Ob morebitni ušivosti otroka starše vljudno prosimo, da nas o tem nemudoma obvestijo in ravnajo v skladu z navodili.

V primeru, da se pojavi epidemija uši, bo za pregled lasišča učencev v šoli poskrbela ustrezno medicinsko usposobljena oseba (dogovor z ZD Maribor).